Az igazi keresztény, a ránk háruló feladat és a kötelesség

Mottó: „Így ti is, amikor megteszitek,
amit parancsoltak nektek, mondjátok: ’
Mihaszna szol
gák vagyunk,
hisz csak a kötelességünket teljesítettük’!
”(Lk.17,10)

Az ember nap, mint nap sok bosszantó dologgal találkozik, de talán semmi sem olyan bosszantó, mikor az ember azzal szembesül, hogy a másik ember azt sem teszi meg, ami tőle minimálisan elvárható lenne. A postás, aki nem hozza ki a levelet, a bank, amely nem intézi el az átutalási megbízást, az ügyintéző, aki az ügyintézési határidőkre fittyet hány, nemcsak bosszúságot, de komoly károkat is okozhat.

Ugyanakkor a kötelesség szótól igen sokan viszolyognak. A kötelesség sokak szemében mindig terhesnek, nyűgnek, a szabadság tagadásának tűnik. Aki kötelességet teljesít, nem saját akaratát cselekszi, nem önálló személyiség, mondják sokan, ezért vannak olyan moralisták, akik szerint a kötelesség-etikát a felelősség-etikával kell felváltani.

Első látásra Szent Pálnak a törvény és a hit dialektikájáról szóló tanítása is ezt támasztaná alá: a törvény szerinti cselekedetek (a kötelességteljesítés) által nem, csak a hit által igazulhatunk meg. Ugyanakkor Szent Pál azt is tanítja, hogy a kötelességeinket teljesíteni kell, ezért sokan nem is azt mondják, hogy a kötelességet nem kell teljesíteni, hanem azt, hogy ennek nincs értéke, csak annak, amit ezen felül teszünk. Jézus azonban azt parancsolta, hogy legyünk olyan tökéletesek, mint a mi Mennyei Atyánk. A mi kötelességünk tehát a tökéletesség; hogyan lehet ezt felülmúlni?

Azt hiszem, hogy a probléma abból fakad, hogy a kötelességteljesítéshez mennyiségi szemlélettel közelítünk: a kötelességet akkor teljesítjük, ha „centire” megvan. (Sokan vannak, akik jó kereszténynek tartják magukat pusztán azért, mert minden vasárnap ott vannak a misén. Pontosan így gondolkodtak a farizeusok is.) Annyiban helyes ez a felfogás, hogy a kötelességet így is lehet teljesíteni. Pontosan erre utal Jézusnak a mottóban idézett mondata: ha az ember „centire” teljesítette a kötelezettségét, az nem különösebb érdem.

Jézus nem azt várja el tőlünk, hogy többet tegyünk a kötelességünknél, hanem azt, hogy jobban tegyük a kötelességünket. Jézus az idézett mondatot megelőzően utal, hogy egyes kötelességeink teljesítése nem ment fel mások alól: ha az egész napot végigdolgozták is, a szolgáknak kötelességük urukat kiszolgálni, mielőtt maguk is ennének. Jó, ha felidézzük Jézus egy másik példabeszédét, ahol azt mondja: ha a szolgák éberen várják haza urukat, akkor az „felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, és felszolgál nekik” (Lk.12,37.) A két példabeszéd párhuzamba állítható: az utóbbi esetben ugyanis az Úr azt jutalmazza, hogy a szolgák készségesen, legjobb tehetségük szerint teljesítették kötelességüket.

Azt is mondhatnánk tehát, hogy az igazi keresztény nem arról ismerszik meg, hogy a kötelességén felül sok és nehéz feladatot vállal, hanem arról, hogy a rá háruló feladatokat legjobb tudása szerint, hűségesen és pontosan végzi el. A kereszténynek nem az a feladata, hogy megváltsa a világot: ezt már Krisztus megtette. A mi feladatunk az, hogy megváltott emberekként, Jézust követve éljünk.
Krisztus megváltotta a világot, mert ez volt a feladata; nekünk lehet, hogy az a feladatunk, hogy emberek ügyes-bajos dolgait intézzük, utcát seperjünk, kihordjuk a leveleket, házakat tervezzünk, beteget ápoljunk, gyereket neveljünk, stb.; nekünk ezt a munkát kell rendesen elvégeznünk. Ne feledjük: Isten nem akarja a kudarcunkat. Ő adta képességeinket és feladatainkat is; képességeinkhez azt a feladatot adta, amelyet legjobban tudunk teljesíteni. Ne szégyenítsük meg tehát azzal, hogy hanyagul vagy fogcsikorgatva teljesítjük, vagy akár el is mulasztjuk azt!

Mert akkor tényleg csak mihaszna szolgák vagyunk…

(Eredetileg közzétéve: 2006. szeptember 1.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: