Boldogok a lélekben szegények!

Mottó: „Boldogok a lélekben szegények,
mert övék a Mennyek Országa!” (Mt. 5,3)

A vasárnapi evangéliumban Jézus a templomban, az Asszonyok Udvarában elhelyezett tizenhárom kürt alakú persely egyike elé telepedve figyeli az adakozókat. Sok gazdag sokat dobott be; végül egy szegény özvegyasszony is megjelenik, aki kifejezetten pitiáner összeget, két leptont (az akkori napi bér harmincketted része) dob a perselybe. Jézus mégis őt dicséri meg, mert ő nem a feleslegéből adakozott, hanem odaadta mindenét, „egész megélhetését”.

A kép világosnak tűnik, azonban mégis könnyű félreérteni: Jézus nem önmagában a saját megélhetést veszélyeztető adakozást, vagy a szegénységet dicsőíti itt. Ne feledjük, mit mond a szeretethimnusz: „szétoszthatom mindenemet a szegények között, testemet is odavethetem égőáldozatul, ha szeretet nincs bennem, mit sem használ nekem”! Azért fontos ezt hangsúlyoznunk, mert sokan úgy gondolják, hogy ha egyszer a szegénység szerepel az evangéliumi tanácsok között, akkor az valamiféle kívánatos állapot, ezért a szegények eleve nagy előnnyel indulnak az Isten Országában.
Ez azonban igencsak materialista felfogás: Jézus nem azt tanította, hogy boldogok a szegények. Azt mondta ugyan, hogy a gazdagnak nehéz bejutni a mennyek országába, de azt nem mondta, hogy a szegénynek könnyű lenne. Jézus ugyanis nem az anyagi helyzetről beszél, amikor a szegénységről tanít, hanem az anyagi javakhoz való viszonyról. Nem véletlenül utal a nyolc boldogság a lélekben szegényekre, és nem véletlenül indokolja meg ezt azzal, hogy övék a mennyek országa.

Azt hiszem, ennek a boldogságnak a megértéséhez Jézus két példabeszédét kell felidéznünk: az egyik az esztelen gazdagról szóló. Itt a gazdagnak igen jó termése lesz, ezért így gondolkozik: „lebontom csűreimet, nagyobbakat építek, oda gyűjtöm majd a termést és minden vagyonomat; aztán majd elégedetten mondom magamnak: ’Ember, van annyid, hogy sok évig elég. Pihenj, egyél, igyál, s élj jól!’”. Az Isten válasza ennek az embernek: „Esztelen! Még éjjel számon kéretik tőled lelked! Amit gyűjtöttél, kire marad?” [Lk.12,16-21.] A lélekben gazdagok tehát azok, akik úgy gondolják: bebiztosíthatják magukat, ezért nincs is szükségük Istenre.

Nem arról van szó, hogy kényszeresen rettegjünk anyagi javaink elvesztése miatt, hiszen Jézus maga bátorít, hogy ne aggodalmaskodjunk amiatt, hogy mit hoz a holnap. Azt ítéli el – és ez valóban gyakrabban kísérti meg a jó körülmények között élőket – ha valaki nem az Istenre építi az életét, hanem a saját erejére. A saját végességünkre épített élet ugyanis homokra épített élet: a sok is elfogy egyszer, és akkor ott állunk szegényen és kitaszítottan, életünk romhalmaza felett. A lélekben szegény ember, akit Jézus boldognak mond – ilyen lehetett ez az özvegy is – ereje teljében éppúgy, mint a szükség idején tudja, érzi ereje elégtelenségét, de bízik az Istenben, ezért a látszólagos reménytelenségben is tud bátran cselekedni.

A boldogság megokolása pedig a tékozló fiú példabeszédét idézi fel. Ott az idősebb testvér azt veti az Atya szemére: „Látod én annyi éve szolgálok neked, és egyszer sem szegtem meg parancsodat, de te még egy gödölyét sem adtál soha, hogy mulathassak egyet barátaimmal.” Az Atya nem vonja kétségbe hűségét, nem is korholja ezekért a keserű szavakért: „Fiam, te mindig itt vagy velem, és mindenem a tiéd.” Ha az ember Istenre bízza az életét, nem csalatkozik: Isten minden gazdagságát, végtelen hatalmát, sőt saját magát adja oda. Ezért boldogok a lélekben szegények.

(Eredetileg közzétéve: 2006. november 13.)

Reklámok

One Response to Boldogok a lélekben szegények!

  1. Visszajelzés: Nem fedezetlen váltó | sartogrilu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: