Miből lesz valami?

Mottó: Semmiből nem lesz semmi.

Akit érdekel, MKOGY.HU honlapon, a Futárposta anyagai között (Önálló indítványok, 2006.06.23, a számra kattintva lehet elérni a megfelelő oldalra), megtekintheti, hogyan áll a művi meddővé tétel ügye.

Négy országgyűlési képviselő június 23-án előterjesztett egy törvényjavaslatot (a Kormány javaslata még csak készül), kérték a sürgősséggel tárgyalását, de ebből nem lesz semmi: a sürgősséget elvetették (lehet böngészni, ki hogy szavazott!), a három kijelölt bizottságból pedig kettő már nyilatkozott: általános vitára alkalmatlannak tartották a javaslatot. Ami mégis érdekes lehet, az az Emberjogi Bizottság ajánlása, ez ugyanis kerek perec kijelenti, hogy a művi meddővé tétel az önrendelkezési jog része. Ezt persze nem ők találták ki, hanem az Alkotmánybíróság, de ettől még ugyanúgy ostobaság marad.

Sokan értik félre a jog mibenlétét, és ebben a nyelv is ludas: jogon ugyanis értjük a tárgyi jogot (a jogrendszert) és az alanyi jogot is. Ezért lesz talán meglepő, hogy a tárgyi jog lényege a kötelezettség, az alanyi jog másodlagos. Az alanyi jog ugyanis az a jogosultság, hogy valaki követelheti az államtól egy kötelezettség teljesítésének kikényszerítését. Az alanyi jog tehát elsősorban a kötelezettség peresíthetőségét jelenti. Ebből azonban az is nyilvánvaló, hogy az alanyi jog mindig valakinek – vagy valaminek a megtételére, vagy valaminek a tűrésére, vagy valamitől való tartózkodásra – a kötelezését jelenti. Az alanyi jogok körének szélesítése az egyik oldalon tehát a kötelezettségeket szaporítja a másikon (ez a másik lehet az állam, a másik ember, stb.).

Az emberi jogok, alapjogok szakadatlan továbbfejlesztésének és kiterjesztésének gondolata tehát balgaság. Egyrészt ezzel gúzsba kötnénk az államot (nem tudná többé ellátni a feladatait, ha mindentől tartózkodnia kell), illetve a többi embert (egyre többet kellene tűrni, illetve megtenni akaratunk ellenére). Másrészt egymást is korlátoznák (hiszen az egyik ember jogából a másik emberre háramló kötelezettségét feloldaná a másik ember joga), márpedig virtuális jogokra – amelyek nem érvényesülhetnek egy másik jog miatt – semmi szükség, sőt ezek kifejezetten károsak, hiszen jogbizonytalanságot és jogalkalmazói önkényt teremtenek.

Még egy fontos következtetés adódik a kötelezettségek kiemelt szerepéből: a jogrendszer működőképessége múlik azon, hogy a jogalanyok kötelezettségeiket teljesíteni tudják. Ebből levezethető egyfelől a lehetetlenre kötelezés tilalma, másfelől a kötelezettségek teljesítéséhez szükséges képességek védelme. Az emberi jogok eredeti, tiszta értelmükben éppen ezeket a képességeket védik: az élet, a tulajdon és a szabadság védelme azzal szolgálja a demokratikus (!) társadalom működését, hogy annak tagjai képesek maradnak társadalmi kötelezettségeik teljesítésére, ezért nem kerülnek kiszolgáltatott, majd másoktól függő helyzetbe.
Ebből az is következik, hogy a természetes képességek károsítása eleve jogellenes: az öncsonkítás bármely olyan formája, amely nem az egyéb képességek elkerülhetetlenül szükséges védelmét szolgálja, jogellenes. [Csendesen jegyzem meg, hogy minden embernek kötelességei vannak a társadalommal szemben is, ezek közé tartozik a családalapítás is, hacsak ez nem szükségképpen kizárt valamely nagyobb társadalmi jó érdekében. Rómában a censor (aki a Város erkölcseinek őre volt, a legtekintélyesebb főtisztviselő) rá is kérdezett, ha valaki egy bizonyos koron túl még mindig nőtlen volt!]

Ceterum censeo: (a jelen szervezeti formájában a törvényektől sem nagyon korlátozott) Alkotmánybíróságot meg kell szüntetni.

(Eredetileg közzétéve: 2006. július 6.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: