Vélemény

Mottó: „ A tömeg nagy felindulásban volt,
hol ezt kiabálták, hol amazt …
a legtöbben nem is tudták, miért gyűltek össze ..
.” (ApCsel 19,32.)

Tegnap ott voltam a művi meddővé-tétel teljes liberalizálása elleni demonstráción. (Ugyebár ha az ember azt hallja a templomban, hogy vegyen rajta részt, mert ez fontos, ráadásul szentül megígérik, hogy pártpolitikától mentes a rendezvény, hát persze, hogy elmegy!) Szóval elmentem, és meghallgattam a szónokokat és a petíciót.
Hááát ….

Erről a rendezvényről nekem az a bizonyos állatorvosi ló jutott eszembe, és sok mindent megérteni véltem:
1.) Kisült, hogy még egy ilyen, alapjában szakpolitikai kérdést sem vagyunk képesek pártpolitikától mentesen kezelni. A törvényt az Alkotmánybíróság semmisítette meg, az Országgyűlést csak a késlekedés vétke terheli; mégis, a szónokok egyfolytában a T. Házat átkozták, némi pártpolitikai áthallással. Volt olyan szónok, aki még az Országgyűlés összetételének erőszakos megváltoztatását is szükségesnek ítélte volna! (Na, ez volt az a (mély)pont, ahol elhagytam a teret …)

2.) Riasztó volt a szónokok tárgyi tudásának szinte teljes hiánya. Aki a beszédeket hallgatta, legalábbis azt gondolhatta, hogy az Országgyűlés egy, a tizennyolc éves lányok kötelező sterilizációját előíró törvényt tárgyal éppen, és a tömeg ennek megszavazása ellen tüntet. Elmondták mindennek a képviselőket arra az esetre, ha egy ilyen törvényt megszavaznak, holott tulajdonképpen azért tüntettek, hogy a T. Ház méltóztasson már elfogadni egy törvényt, amely szigorítja a művi meddővé tétel szabályait …

3.) Nagyon hiányoltam a jogászokat a rendezvényről. A vitatott rendelkezés mégiscsak egy jogi kérdést vet fel, amelynek avatott ismerői a jogászok. A szónokok és a petíció készítői között azonban nem sok jogász lehetett, legalábbis az érvelés ismeretében erre lehet következtetni. De miért? Nincsenek talán jól képzett, elkötelezett keresztény jogászok ebben a társadalomban? Vagy talán megint azzal a magyar betegséggel kell szembenéznünk, hogy szégyellünk szakemberhez fordulni segítségért? Tudom, ebben az országban mindenki, mindenhez ért (a szakmáját kivéve), de vajon szükségszerű-e, hogy a „Mekk mesterek” országa legyünk?
Töredelmesen bevallom, hogy mi, jogászok sok mindenhez nem értünk (Az elektrotechnikához és a magfizikához biztosan nem, de a magam részére egy válaszfalat sem tudnék felfalazni, és akinek van esze, az asztala elkészítését sem bízza rám!), de azért a joghoz talán konyítunk valamelyest. (Bár a legnagyobb jogászok szerint a jogot egy élet alatt sem lehet igazán megtanulni; persze nem tudom igaz-e ez, mert még nem haltam meg.) Azt se hiszem, hogy a jogászok nem tudnak beszélni. (Egyesek szerint túl sokat beszélünk … és írunk.) A rendezvényen voltak is jogászok, egyiküket a szónok meg is nevezte; mi lehet tehát e hallgatás oka? (A helyes megfejtők között kisorsolunk egy Balaton-szeletet!)

4.) Természetesen most is eredménnyel toltuk át a felelősséget másra. Az egyik felszólaló egyenesen idegen megszállókat vizionált, holott a képlet ennél egyszerűbb: ha meggondolatlan sterilizációs hullám indul el, abban ugyan hibás az Alkotmánybíróságunk, az Országgyűlésünk, de legfőképp mi magunk, akik rosszul élünk a hirtelen jött szabadsággal. A legrosszabb eset ugyanis, ami bekövetkezhet, nem az, hogy bárkit sterilizációra kényszerít az állam (erről szó sincs!), hanem az, hogy ezt nem akadályozza meg. A döntés tehát legfőképp’ rajtunk áll.

Ennyi talán elég is a morgolódásból, hiszen ezért nem volt érdemes billentyűzethez kapni; inkább most megpróbálom pótolni azt, amit a jogászok hallgatása folytán a kedves hallgató elmulasztott, hiszen maga a téma valóban fontos.

1.) Tehát: kezdetben vala a Törvény, amely feltételül szabta, hogy ahhoz, hogy az ember kérje (saját maga) művi meddővé tételét, legalább 35 évesnek, vagy három csimóta szülőjének (férfi is, nő is kérhette) kellett lennie. Aztán jött Alanyi Jogaink Éber Őre, az Alkotmánybíróság, és rákoppintott a Vaskalapos Törvényhozó kezére, hogy ne korlátozza a mi önrendelkezési jogainkat szükségtelenül, és megsemmisítette a Törvény ósdi, szükségtelenül korlátozó rendelkezését, szigorúan meghagyva a Törvényhozónak (a Vaskalaposnak), hogy 2006. június 30. napjáig (ekkor semmisül meg ugyanis az avíttas korlát) pótolja valamely helyes korláttal a régit. És történt vala mindez 2005. novemberében.

És eljött a tavasz, az árvíz és az országgyűlési választások időszaka, és az vaskalpos törvényhozónak kisebb gondja is nagyobb volt annál, minthogy ilyen csip-csup ügyekkel foglalkozzék. Volt ugyan olyan törvénykezdeményezésre jogosult, akit a választásoknak hidegen illik hagyni (a köztársasági elnök, az Államszervezet Alkotmányos és Demokratikus Működésének Őre), de őt sem izgatta különösen a közelgő határidő. Talán abban bízott – és a jelek szerint bízik mindmáig, hiszen nem érkezett tőle törvényjavaslat e tárgyban a mai napig sem – hogy a Jogkövető, Felelős Országgyűlés, az állam intézményvédelmi kötelességének (itt az alanyi jogok objektív oldalának, és nem az állami szervek gázsijának védelméről van ám szó!) terminus előtt eleget tesz.

Most tehát kerestetik egy igaz ember a törvénykezdeményezésre jogosultak (köztársasági elnök + Kormány + 368 országgyűlési képviselő + tíz-egynéhány országgyűlési bizottság) közül, aki előterjeszti a szükséges törvényjavaslatot, kérve a Házszabálytól eltérést, hogy a T. Ház megvitathassa, és még időben elfogadhassa az új jogszabályt. Nem olyan nagy kérés: Szodoma megmentéséhez pl. az Úr 5 igazat keresett, most elég lenne egy is. (Na meg a Házszabálytól eltéréshez 4/5, és feles többség az elfogadáshoz. De ha egyszer már beterjesztették a javaslatot, ezek már részletkérdések, mert ha a törvényjavaslat már tárgysorozatba van véve, a felelősség alól egymásra mutogatással már nem lehet kibújni.)

De mit tegyünk addig, míg megtaláljuk azt az egy igazat?
Mi jogászok, bátran állíthatom, tudjuk a választ. Először is, senki, aki már betöltötte 18. életévét ne kérje sterilizálását, és akkor nem lesz baj. [Maga a műtét rövid idő alatt megvan, de hatása visszafordíthatatlan: lehet, hogy 18 évesen esetleg jó ötletnek tűnik, hiszen nem kell izgulni a védekezés sikerén (bár a nemi betegségektől a sterilizáció nem véd, csak a gyerektől!), de huszon-egynéhány évesen, amikor már a partner is azt várja el, hogy gyerek legyen a kapcsolatból, ez valóságos katasztrófa. Persze, ha valaki egy életre megelégszik a bérkéjnő szereppel, talán még előnyös is lehet … az ilyen hölgyek munkáltatói (ú.n. stricik) nyilván örömmel fogadják majd a teljes liberalizáció hírét, amely számukra hosszú időre biztos megélhetést nyújt.]

Másodszor, az orvosok megtagadhatják e műtétek elvégzését. Mind a Ptk. és mind az Mt. rendelkezései szerint az olyan utasítás teljesítését, amelynek teljesítése bűncselekmény megvalósítását jelentené, a megbízott, vállalkozó, illetve a munkavállaló (közalkalmazott) jogosult és köteles megtagadni. Egy ilyen műtét, ha nincs jogellenességet kizáró ok, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés (Btk. 170.§ (4) bek.), vagy maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés (Btk. 171.§ (2) bek. a) pont) bűntettét valósítja meg, amely súlyos szabadságvesztés büntetéssel sújtandó. A testi épséghez fűződő jog személyiségi jog; a személyiségi jog megsértését a Ptk. 75.§ (3) bekezdése szerint a sértett hozzájárulása ugyan kizárja, de csak akkor, ha ez a hozzájárulás társadalmi érdeket nem sért, vagy veszélyeztet. Mivel az indokolatlan sterilizáció társadalmi érdeket sért, ezért beleegyezés, sőt kifejezett kérelem esetén is bűncselekményt valósít meg, tehát e beavatkozás elvégzése megtagadható. Voila!

Ez a kettős védelmi vonal (hirtelen felhúzott nyúlgát) áll rendelkezésünkre addig, míg a jogalkotó nem dönt. Nem megnyugtató, végleges megoldás, de több a semminél. Szóval: Ember kell a gátra!

(Eredetileg közzétéve: 2006. június 20.)
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: