Az jó hírért, névért / S az szép tisztességért / Ők mindent hátrahagynak

Mottó: „Az jó hírért, névért
S az szép tisztességért
Ők mindent hátrahagynak;
Emberségből próbát,
Vitézségről formát
Mindeneknek ők adnak” (Balassi)

A Kossuth téren jártamban-keltemben mindig elgondolkodtat a kettős fémkordon és a mögöttük sétálgató rendőr-párok jelenléte. Nem értem ugyanis, hogy mi szükség van rá, hiszen épeszű magyar ember nem rohamozza meg azt az épületet, ahol a Szent Korona van. A Tripartitum I. részének 14. címének 1.§-a szerint ugyanis: a hűtlenség vétkének (nota infidelitatis) „Első esete a felségsértés bűne [crimen laese maiestatis]: ha tudniillik valaki […] azok közé a falak közé, vagy abba a házba, ahol a fejedelem maga tartózkodik, erőszakkal behatol.”; ugyanezen rész 16. címe szerint pedig „a hűtlenség vétke által a hűtlen ember mind fejét, mind örökségét […] örökre elveszti […]”. Ha a régi jó magyar szokás ennyire védi a szuverén jogokat gyakorló király személyét, mennyivel inkább védi magát a szuverenitás alanyát, a Szent Koronát.

Félreértés ne essék, én a magam részéről nem kárhoztatom, hogy védjük a Szent Koronának otthont adó épületet, csak éppen feleslegesnek tartom ezeket a díszleteket, mert ha azt a magyarság egészének tisztelete védi, akkor éppen eléggé biztonságban van. Persze tudom, hogy ennek a nagy igyekezetnek nem ez az oka, hanem az, hogy a közhatalom gyakorlói úgy érzik: az ősszel gyengének bizonyultak, ezért most erőt akarnak felmutatni. Csak az a baj, hogy így nem az erejüket, hanem a – valójában irracionális – félelmüket teszik közszemlére.

Az őszi események ugyanis azt a – valós vagy hamis – látszatot keltik, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha számbeli és fegyvernembeli fölényben van a rendbontókkal szemben. Ez nem jó hír egyetlen tisztességes állampolgár számára sem, hiszen ez azt jelenti, hogy ha például tömegverekedés tör ki valahol, vagy csoportosan követnek el bűncselekményeket, a rendőrség csak megfelelő csapatok felvonultatása után – akár órákkal később – tud fellépni a törvényes rend védelmében. De kinek a védelmére számíthatunk, ha a rendőrség tehetetlen? Tartsunk fenn talán magánhadsereget? Állítsunk fel fegyveres polgárőrséget? Nem hiszem, hogy ez lenne a helyes megoldás!

Azt hiszem, hogy ezt a káros látszatot csak valóban bátor és határozott fellépéssel rombolhatná le a rendőrség. A bátorság nem az, hogy pár tucat kődobálót több száz rendőr fékez meg, és a határozottság nem az, hogy akit elkapunk, azt agyba-főbe verjük. Az igazi bátor és határozott fellépés lelke ugyanis az utóbbi száz évben már csaknem elfeledett, de korábban hagyományosan magyar erény, a vitézség. Ez nem egyszerű vakmerőség, hanem a kötelességtudatból fakadó, bátor helytállás, amely az erővel erőt szegez szembe, ám erejével nem él vissza. Kétezer fővel feltartóztatni kétszázezer ostromlót (Eger), ez vitézség; kétszáz emberrel védeni a ránk bízott kastélyt a százezres török túlerővel szemben (Szondy György), még inkább az. A tüntető tömeg számbeli fölényét ellensúlyozandó a tömeget ágyúval lőni (Napoleon) viszont nem vitézség, hanem ostoba aljasság.
Ne higgyük azonban, hogy a vitézség pusztán katonai erény, amely a mi „civil” életünkben nem sokat jelent. A mi életünkben is adódhatnak ugyanis olyan helyzetek, amikor kötelességünk teljesítése komoly bátorságot igényelhet. Ha állami tisztviselőként észlelem, hogy a „hatalom embere” (adott esetben a velem szemben munkáltatói jogkört gyakorló elöljáróm) fosztogatja a közvagyont, köteles vagyok fellépni ellene, noha ez az állásomba kerülhet. Ha védtelen emberrel szemben igazságtalanságot követnek el, akkor védelmére kell kelnem, még ha ez kellemetlenségekkel, sőt veszélyekkel is járhat. Ha azonban egy társadalomban nincs vitézség, akkor megoldhatatlan feladatot jelenthet a „hatalom embere”-inek megfékezése, a jogbiztonság megteremtése.

Ha viszont a vitézség ismét általánosan elterjedt magyar erény lenne, sok – ma megoldhatatlannak látszó – probléma megoldása végtelenül egyszerűvé válna…

(Eredetileg közzétéve: 2007. január 16.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: