Békesség a jóakaratú embereknek

Mottó:Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre!
Nem békét jöttem hozni, hanem kardot.
” (Mt.10,34.)

Az elmúlt vasárnap olvasmánya nyomán az esti hetes prófétai párosa a békéről gondolkodott, és ezt adták nekünk is házi feladatul. A béke szó nem mindig cseng jól, (gondoljunk csak a trianoni békére, vagy a békegyűlésekre), de a messiási ország békéjének megkapó leírása Izajás próféta tollából valóban kellemes gondolatokat kelt, édes reményeket ébreszt. Sokan gondolják azt, hogy e jövendölés a pacifizmus (“sehol nem ártanak, se nem pusztítanak”) és a vegetáriánusok (“szalmát eszik az oroszlán”) himnusza. Anélkül, hogy tisztáznánk, mi a béke ára – azt hiszem – nem érthetjük meg, miről szól e nagyszabású kép.

Induljunk ki abból, hogy maga a látomás is azzal kezdődik, hogy megjövendöli az új Király eljövetelét, akinek fő jellemvonása: igazságos. A messiási béke előfeltétele tehát a Messiás igazságos uralma. A béke tulajdonképpen a győzelem és az igazságosság gyümölcse. Az igazságosság megvalósítása erőt kíván, de az erő nem helyettesíti az igazságosságot. A Messiás győzelmének és igazságosságának forrása pedig az Úrral való bensőséges kapcsolat (“Az Úr lelke nyugszik rajta”); ezt a gondolatot a látomás végén a próféta külön kiemeli, amikor megokolja a békét: “mert a föld úgy tele lesz az Úr ismeretével, mint ahogy a vizek a tengert betöltik”.

A jövendölés folytatása úgy ábrázolja a Messiást, mint aki létrehozza a zsidó nemzeti egységet, és visszaállítja a dávidi birodalom idealizált határait. Ne gondoljuk azonban, hogy a Messiás világuralmának gondolata a zsidóság nagyravágyásának kivetülése, amelyet az Újszövetség fényében el kell vetnünk. Szent Pál így okítja a feltámadásban kételkedő korinthoszi híveket: “Azután [t.i.: a feltámadás után] következik a vég, amikor is átadja az Istennek, az Atyának az uralmat, miután minden felsőbbséget, hatalmat és erőt megsemmisített. Addig kell ugyanis uralkodnia, amíg ellenségeit mind lába alá nem veti. Utolsó ellenségként a halál semmisül meg, [..] s ha majd minden alá lesz vetve neki, maga a Fiú is aláveti magát annak, aki mindent alávetett neki, hogy Isten legyen minden mindenben.”(1Kor.15,24-28.) Világos tehát, hogy a Messiás egyetemes uralma az Isten ismeretéből fakadó örök és végleges béke feltétele.

Ebből szerintem két dolog is adódik. Egyrészt, az emberi béke mindig csak részleges és fogyatékos lehet, minthogy az ember győzelme soha nem lehet teljes, igazságossága pedig mindig tökéletlen. Persze, az embernek törekednie kell a béke megteremtésére, és ennek kapcsán nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez elsősorban a győztes felelőssége, aki kellő erővel rendelkezik ahhoz, hogy megszabja az együttélés kereteit. Igazságos rend nélkül nincsen béke: a fizikai erőszak elvetése nem vezet el a békéhez, hiszen nincs nagyobb erőszak, mint az igazságtalanság. Másrészt, nekünk, felnőtt keresztényeknek, akikről a bérmálás erejében elmondható, hogy “az Úr Lelke nyugszik rajta”, különösen is feladatunk a béketeremtés. Részt kell tehát vennünk Krisztus harcában az istenellenes hatalmak legyőzésében, és törekednünk kell az igazságosságra.

Mindkét feladat elsősorban ránk irányul: nap mint nap meg kell küzdenünk a bennünk tanyázó rosszal, Krisztus szövetségében vissza kell foglalnunk és meg kell védenünk magunkat a Gonosztól, hogy Krisztus uralkodjék rajtunk; ugyanígy, elsősorban nekünk kell igazságosan cselekednünk, hogy ne legyünk oka a békétlenség elharapózásának a világban. Ha így teszünk, az Isten fiainak fognak hívni bennünket (Mt.5,9), akik “Lélekben és igazságban imádják az Atyát” (Jn.4,23). Ez akkor is így igaz, ha hivatásunkból vagy helyzetünkből adódóan – szülőként, nevelőként, vezetőként vagy a közhatalmat gyakorlóként – az is kötelezettségünk, hogy mások számára megszabjuk a rendet.

Békét akarunk, tehát harcolnunk kell …

(Eredetileg közzétéve: 2007. december 12.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: