De vajon mi tökéletesek akarunk lenni, vagy az Úrnak kedvesek?

Mottó:Egész testemet is odaadhatom égőáldozatul,
ha szeretet nincs bennem, mit sem használ nekem.” (1Kor 13,3)

Ha a körülöttünk élő embereket megkérdezzük arról, mi is a böjt, a hívők és a nem hívők többsége egyaránt azt fogja válaszolni, hogy a böjt: koplalás. Ez annyira igaz, hogy sok „természetgyógyász” meg is dicsőíti a hívők e szokását, mondván, ez egy remek méregtelenítő, illetve fogyókúra. Kétségtelen, hogy a különböző vallások liturgikus böjtjei kivétel nélkül előírnak bizonyos táplálkozási korlátozásokat (alkoholtilalmat, hústilalmat, állati eredetű fehérje fogyasztásának tilalmát, napközbeni étkezés (italfogyasztás) számának és mennyiségének korlátozását vagy a napközbeni étkezés (italfogyasztás) tilalmát, stb.), de a böjt nem korlátozódik a táplálkozási szokások megrendszabályozására. Mind az izraeliták, mind az iszlám követői tiltják például böjt idején a házaséletet, számos vallás követői esetében pedig a liturgikus böjt meghatározott imák elmondását, illetve bizonyos – olykor igen nehéz, sőt fájdalmas – gyakorlatok elvégzését is magába foglalja.

Hiba lenne ugyanakkor a böjt lényegét az önsanyargatásban látnunk. A böjt eredetileg a gyász jele, és ezek a korlátozások a lelki fájdalom, a bánat és szomorúság kifejezésére szolgálnak. Nyilván sokan emlékszünk olyan esetre, amikor minket, vagy a környezetünkben valamilyen nagy bánat ért. Ilyenkor az ember mindent kedvetlenül tesz: nincs kedve sem enni, sem inni, másokkal beszélgetni; ha valami baj éri, szinte észre sem veszi. A liturgikus böjt eredetileg ezt az állapotot hivatott felidézni: így mutatja ugyanis ki az ember, hogy Isten ellen elkövetett vétkei milyen határtalan szomorúságra indítják. A böjt tehát a bűnbánat jele, nem pedig tökéletességünk fitogtatásának eszköze.

Ahogy azonban a keresztények gyásza – a testben való feltámadás reménye miatt – nem lehet reményvesztett siratása a kihunyt életnek, úgy a keresztény böjtölés sem torkollhat – éppen a lelki feltámadás reménye miatt – féktelen önsanyargatásba. Az Isten irgalmas, szerető Atyánk, aki nem sajnálta tőlünk Egyszülött Fiát sem; nem viselkedhetünk tehát úgy, mintha – vétkeink nagysága folytán – nem lenne reményünk az üdvösségre. Az persze helyes, ha tudatosítjuk magunkban azt, hogy minden vétkünk súlyos hálátlanság a minket szerető Istennel szemben, de az e fölött érzett bánatnak nem szabad átcsapni öngyűlöletbe. A keresztény böjtnek tehát nem lehet sem egyetlen, sem túlnyomó eleme az önkorlátozás.

Feltehetjük a kérdést: ha a keresztény böjtnek nem az önmegtagadás a döntő eleme, akkor micsoda? A választ szerintem a Szentírás maga adja meg, Izajás próféta könyvében. A nép amiatt panaszkodik, hogy Isten nem hallgatja meg őket, mire az Úr így válaszol: „De lám, még böjtöléstek napján is csak a hasznot keresitek, és sanyargatjátok munkásaitokat. Veszekedés és pörlekedés közt böjtöltök, és ököllel ütitek a szegényt. […] Talán az ilyen böjt tetszik nekem, és az ilyen nap, amelyen az ember megsanyargatja magát? […] Tudjátok, milyen a böjt, amelyet én kedvelek? […] Törd össze a jogtalan bilincseket, és oldd meg az iga köteleit! Bocsásd szabadon az elnyomottakat, törj össze minden igát! Törd meg az éhezőnek kenyeredet, és a hajléktalan szegényt fogadd be házadba. Ha mezítelent látsz, öltöztesd fel, és ne fordulj el embertársad elől! Akkor majd felragyog világosságod, és a rajtad ejtett seb gyorsan beheged!”(Iz. 58.3-8)
Azzal adhatjuk tehát Isten iránt elkövetett vétkeink felett érzett bánatunk leghűségesebb tanújelét, ha a testvéri szeretet tetteit visszük végbe. Az önmegtagadás értéke ugyanis az a cél adja, amiért vállaljuk: ha a magunk tökéletességéért, igen kicsiny az az Úr szemében, de ha az embertársaink iránti szeretetből, az kedves előtte. De vajon mi tökéletesek akarunk lenni, vagy az Úrnak kedvesek?

(Eredetileg közzétéve: 2007. március 17.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: