Különvélemény

Mottó: “Jöjjön el a Te országod,
Legyen meg a Te akaratod

Néha különös gondolatok jutnak az ember eszébe a vasárnapi evangélium hallgatása közben. Legutóbb, amikor Máté három példabeszéde – az elrejtett kincsről, a kereskedőről, és a kerítőhálóról szóló – volt terítéken, szöget ütött a fejembe, vajon nem lehetséges-e az általánosan ismert – és a szentbeszédben utóbb ismertetett – magyarázattól eltérő értelme e történeteknek.

Hazamenvén aztán  felütöttem a Szentírást, és újból elolvastam a szöveget. Az első példabeszéd nem ad okot a kétségre, hiszen kifejezetten azt mondja, hogy “a mennyek országa olyan, mint az elrejtett kincs”, vagyis a példabeszédben a földműves nyilván az az ember, aki Isten uralmát megtapasztalva, bármit kész feláldozni azért, hogy életében Isten akarata érvényesüljön.

A második példabeszéd azonban már gyanús, mert nem feltétlenül az első kiegészítése; nem feltétlenül az a szerepe, hogy a szegény ember példáját követően megmutassa ugyanazt a gazdag ember példáján. Itt ugyanis a szöveg azt mondja, hogy a mennyek országa hasonlít “ahhoz a kereskedőhöz, aki igazgyöngyöt keresett”. A mennyek országa tehát nem az igazgyöngyhöz, hanem a kereskedőhöz hasonlít. Tudva azt, hogy a mennyek országa kifejezés Isten uralmát jelenti, a példabeszéd érthető úgy is, hogy a kereskedő, aki igazgyöngyöt keres, maga az Isten, aki Fiában valóban mindent odaadott, hogy az emberiség üdvösségét (a “valóban értékes igazgyöngyöt”) megszerezze.

A harmadik példabeszéd értelme is hasonlóképpen értelmezhető: a nagy kerítőháló, ami itt is Isten uralmát jelképezi, Isten egyetemes uralmának megvalósulására utal, amely egyre jobban megnyilvánul jókon és gonoszokon egyaránt, egészen addig, míg a világ végén teljessé válva az utolsó ítéletbe torkollik. (Ugyanezt a gondolatot fogalmazza meg  Szent Pál is, aki szerint Krisztusnak addig kell uralkodnia, míg minden ellenségét lába alá nem veti, s ekkor következik majd a vég, amikor Isten átadja az uralmat az Atyának.)  Ezt az értelmezést támogathatja Jézusnak a példabeszédhez fűzött magyarázata is, amelyben Jézus a végítéletre utal, felvillantva azok sorsát, akik Isten uralmában nem részesülnek.

Azt hiszem, hogy e három példabeszéd együtt az Isten üdvözítő akaratának nagyszerűségére hívja fel a figyelmet, amely megvalósulásáért Isten semmit sem sajnált odaadni, és ezért ennek érdekében nekünk is érdemes bármit feláldozni, hiszen beteljesedése bizonyos. Akkor is, ha nem érzékeljük a kerítőhálót, már mindannyian benne  vagyunk, jók és gonoszok egyaránt. De míg a halakat halálra fogják ki, minket az örök életre!

(Eredetileg közzétéve: 2008. augusztus 1.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: