Nincs gáz?!

Mottó:Az Úristen vette az Embert,
és Éden kertjébe helyezte,
hogy művelje és őrizze.
” (Ter.2,15)

Új évünk első napjait a nagy hideg, a fokozódó és már veszélyes légszennyezettség, valamint az orosz-ukrán gázvita határozza meg. Kétségkívül válság van, ami – mint már korábban kifejtettem – mindig válaszút. A gázhiány kapcsán azzal, hogy szűkös tartalékainkból juttattunk egy keveset szomszédainknak, előbb Szerbiának, majd Horvátországnak és Bosznia-Hercegovinának, láthattunk példát a helyes válaszra is: a szolidaritás e megnyilvánulása, különösen egy olyan állam irányába, amelynek szélsőségesei gyűlölettel fordulnak a határon túli magyarok felé, zavart okoz az önzés és gyűlölet logikája szerint gondolkodók fejében, egyidejűleg javítja megítélésünket az egész balkáni térségben.

Látnunk kell ugyanakkor azt is, hogy a rendezetlen kérdéseket hiába temetjük el, mert mindig újra felkelnek sírjukból és kísértenek. A rendkívüli hideg és a fokozódó légszennyezés nyilván nem független az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásától; ilyenkor a nagy hideget és a magasabb fűtés-számlát, akárcsak a légszennyezettség magas szintje miatt bevezetett közlekedési korlátozásokat bosszankodva vesszük tudomásul, de vajon nem soroljuk-e mindennapjainkban a tennivalók sorában túlságosan hátra a környezet megóvását?

A tudósok a hetvenes évek eleje óta figyelmeztetnek a környezet – az emberi tevékenységgel összefüggő – fokozódó terhelésének káros következményeire, a kényelmi szempontok és a rövidtávú pénzügyi érdekek azonban általában háttérbe szorítják a környezetvédelmi megfontolások érvényesülését. Lassanként negyven év óta figyelmeztet a tudományos világ a veszélyekre, de a hit helyett állítólag a tudományt középpontba állító nyugati, keresztény világ szemmel láthatólag nem akarja meghallgatni. Valójában arról van szó, hogy a nyugati keresztény világ értékeit előbb a tudományosság, utóbb a piaci szabadság nevében igyekeznek szétrombolni azok, akik kapzsiságuknak nem tudnak és nem is akarnak gátat szabni.

Nem arról van szó természetesen, hogy életünket valamiféle zöld diktatúra szabályai szerint éljük, de bizonyos, hogy a takarékosság és mérsékletesség erénye önmagában is jelentős mértékben csökkentené a környezeti ártalmakat – igaz, a kereskedőknél képződő haszon mértékét is. Valójában az anyag és energiaforrások, a környezet öntisztuló rendszereinek használata kapcsán ugyanúgy két választási lehetőségünk van, mint havi bérünk felhasználásánál. Megtehetjük, hogy rövid idő alatt, féktelen dorbézolásban eltékozoljuk, majd hosszan szükséget szenvedünk; de azt is megtehetjük, hogy ésszerű beosztással élve használjuk fel azt, messzire távoztatva a végső ínség idejét.

A mértékletesség így fonódik össze a felelősséggel és a távlatos gondolkodással: aki máról holnapra, tettei következményeivel számot nem vetve él, hajlamosabb a pazarlásra, mint az, aki felelősséget érez tettei hosszabb távú következményeiért is. Valójában addig, míg az emberekben nem sikerül egészséges felelősségtudatot kialakítanunk, minden környezetvédelmi kezdeményezés elhal vagy egy zöld diktatúra irányába hat. (Persze ne felejtsük el: a szabadságot és a rendet mindig az erényes élet békíti össze: ennek hiányában a szabadság erősítése a rendet, a rend erősítése a szabadságot veszélyezteti.)

Amikor aggódva figyeljük, hogy az ukrán-orosz vita következményeként meddig futja még a magyar tartalékokból, gondoljunk arra, hogy egyszer valóban elfogyhat a gáz nemcsak a hazai tározókból, de a Föld valamennyi tárolójából is, és akkor semmilyen megegyezés nem biztosíthatja a szállítások megindulását. Most, amikor e vita miatt esetleg korlátozások nehezítik az életünket, fontoljuk meg, vajon nem kellene-e vitától függetlenül is takarékoskodnunk a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal, hogy minél tovább kitartsanak.

Legalább addig, míg nem tudjuk őket helyettesíteni …

(Eredetileg közzétéve: 2009. január 12.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: