Születésnap

Mottó:A kor nem érdem, hanem ajándék.

Rápillantottam a naptárra, és meghökkenve tapasztaltam, hogy hároméves lett a Sartogrilu-blog. Hogy’ elrepült az idő! Mennyi minden megváltozott az eltelt három év során! Először is, csaknem száz bejegyzéssel fárasztottam kedves olvasóimat, ezek közül néhány ugyan a 2007. őszi átállás során elérhetetlenné vált (ezeket majd igyekszem pótolni), de a többségük elérhető.

Az eltelt idő természetesen némiképp koptatta is a Sartogrilu blog fényét, némi sorrendváltozást is okozva: eredetileg heti két bejegyzésből kétheti bejegyzés lett az átlag. Sokféle témát érintettem, a társadalom, a jogi szabályozás, az erkölcs és hitünk sok-sok kérdésére kerestem a választ. E bejegyzésem kissé statisztikai jellegű lesz, de ígérem, a tanulság sem marad el!

Az első évben, 2006-ban egy félév adatott nekünk. Ez összesen pont 30 bejegyzést jelentett, amelyből 1 volt a bemutatkozás, 8 foglalkozott elsősorban társadalmi-jogi, 4 hitbeli kérdésekkel, 3 szentekkel, a többi 14 általános erkölcsi tárgyú volt. Ebben az évben leraktuk az alapokat, kialakult a szokványos forma. A sítlus a kezdeti gunyoros-ironikusról megfontoltabbra váltott, a bejegyzések azonban nem voltak túl hosszúak (1-2 gépelt oldal).

A második évben, 2007-ben egy teljes év állt rendelkezésünkre, ám itt már kissé lassabb ütemre váltottunk. Ebben az évben összesen 37 bejegyzés született (ez volt az utolsó békeév), amelyből 13 foglalkozott elsősorban társadalmi-jogi, 11 hitbeli kérdésekkel, 3 szentekkel, a többi 10 inkább erkölcsi tárgyú volt. A bejegyzések nagyjából hetente-kéthetente követték egymást, azok hossza azonban jelentősen megnövekedett (3-4, de akár 6 gépelt oldal is). Az átállás után lehetővé vált, hogy a bejegyzéseket képekkel díszítsük, és olvasóim hozzászóljanak a bejegyzésekhez.

A harmadik évben, 2008-ban jelentős visszaesés következett be a bejegyzések számában, nem utolsósorban a körülöttem csapkodó mennykövek hatására (volt eközött halál, állásváltoztatás, többletmunka is). Ebben az évben összesen csak 18 bejegyzés született, amelyből 7 foglalkozott elsősorban társadalmi-jogi, 9 hitbeli kérdésekkel, míg csak 3 volt inkább erkölcsi tárgyú. A bejegyzések eléggé rendszertelenül követték egymást, januárban, júliusban és novemberben – a viharok hatására – szünetelt az adás. Ez idő alatt két bejegyzéshez is jött hozzászólás; a legtöbb bejegyzés mellé került kép is.

Idén, 2009-ben eddig nagyjából egy fél év telt el. Ebben az évben eddig 15 bejegyzés (a mostanival együtt 16) született, amelyből 7 foglalkozott társadalmi-jog, 3 hitbeli, 5 pedig erkölcsi kérdésekkel. A bejegyzések hetente-kéthetente követték egymást, és valamivel rövidebbek lettek (3-4 gépelt oldal). A folytatás még nem ismert, bár már tervezem. Idén két bejegyzéshez is jött hozzászólás, amelyeket köszönök. Valamennyi bejegyzéshez igyekszem képet is keresni.

Az adatok jól mutatják, hogy a Sartogrilu-blog hűséges olvasói milyen kitartásról tettek tanúbizonyságot, amikor rendszertelenül megjelenő, néha kifejezetten hosszú, a kötött forma ellenére is erősen változó jellegű bejegyzéseimet figyelemmel kísérték. Hála legyen értük! Türelmüket mi sem bizonyítja fényesebben, hogy soha rosszalló szót emiatt nem kaptam, és általában is elmondhatom, hogy írásaimra tekintettel semmilyen hátrányt nem szenvedtem. Ez nagy szó, főleg a világhálós fórumokon zajló eszmecsere színvonalára és tartalmára tekintettel. Ugyanakkor a szerző számára fontos figyelmeztetés, hogy e türelemmel ne éljen vissza, és igyekezzék valamivel rendszeresebben jelentkezni! (Irgum-burgum, mordizomadta!) Persze nem a gyakori sekélyesség, hanem a színvonal megtartása illetve emelése mellett, mert az ilyen olvasók mindenből a legjobbat érdemlik (magam erejéhez mérten majd igyekszem …).

Persze ez a három évet elsősorban annak kell megköszönnünk, aki lehetővé tette, hogy hasznosan töltsük el, folyamatosan szállította a témákat, jó meglátásokkal segített, választékos irályra oktatott és noszogatott, ha egyéb elfoglaltságunk mellett el-elmaradoztak a bejegyzések. Így az iskolaév végén amúgy is időszerű, hogy az elmúlt szorgalmi időszak végén – a tanulók, hallgatók, tanítók, tanárok, nevelők és szülők – hálát adjanak azért, hogy hasznosan töltötték az időt, szellemileg és remélhetőleg erkölcsileg is épülve építették az Isten országát és a jövőt, mert – ahogy Jézus mondta – “addig kell cselekedni, amíg nappal van”. Most sokunknak a pihenés ideje jön el: nem a henyélésé, hanem a jól megérdemelt, testet és lelket üdítő megújulásé. Reméljük, ez idő alatt a Sartogrilu-blog szerzőjének és olvasóinak is lehetősége nyílik arra, hogy lelkükben megfrissüljenek, erejükben megifjodjanak és szeretetben megújuljanak.

Téged, Isten dicsérünk …

(Eredetileg közzétéve: 2009. június 20.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: