Hajnali Csillag

Mottó:Az égen nagy jel tűnt fel: egy asszony,
öltözete a Nap, lába alatt a Hold,
fején tizenkét csillagból korona.” (Jel 12,1)

A héten ünnepeltük Szűz Mária Mennybevételének, közismertebb nevén Nagyboldogasszony ünnepét. A szentmise olvasmánya a Jelenések könyvéből származó, az Égi Asszonyról szóló látomás volt. Noha a látomásban megjelenő Asszony eredetileg az Egyházat, pontosabban a Választott Népet (Izrael maradékát, amelyből Jézus született, és amely az Egyházban él tovább), Jahve jegyesét jelképezte, alakját már a korai igehirdetésben sokan azonosították Máriával, Jézus anyjával. Nem véletlenül.

Szűz Mária élete, személyisége és sorsa ugyanis számunkra is “Nagy Jel”, az Istenbe vetett remény jele, három okból is.

1.) Először is, ahogyan azt az Egyház hagyománya mindig is tanította, és az elmúlt században dogmává is emelte, Máriát, Jézus anyját az Isten kegyelme különlegesen is megóvta a bűn szennyétől: Mária fogantatásától kezdve mentesült az eredeti bűntől, és személyes bűnt sem követett el. Ez a tény az Isten kegyelmének erejét mutatja: Mária is a világban élt, bűnös emberek között, Isten kegyelme mégis képes volt arra, hogy megóvja a bűntől. Ez számunkra is reményt ad: bármennyire gyengék vagyunk is mi, Isten elég erős ahhoz, hogy gyengeségeink ellenére üdvösségre segítsen minket.

[Persze sokakban felmerül a kérdés: ha Isten kegyelme Máriát teljesen meg tudja óvni a bűntől, miért nem teszi ezt meg minden emberrel. Erre három, egymást feltételező válasz is van. Egyrészt, Mária szeplőtelen foganatatása és bűntelen élete nem egy öncélú kedvezmény volt, hanem az Ige megtestesülését készítette elő.  Köztudott, hogy az ember élete kezdetén a leginkább az anyja közelségében él, és róla vesz példát. Mária bűntelen élete Jézus emberi személyiségfejlődésének kezdetén azt a célt szolgálta, hogy jó példát lásson. Másrészt, Mária – képletesen szólva – Istentől csak egy szilárd alapozást (megszentelő kegyelem állapota a fogantatástól kezdve) és az építőanayagot (állapotbeli kegyelem) kapta, de a házat neki kellett felépítenie. Mária nem csupán megkapta Istentől a szükséges kegyelmeket, de megfelelően élt is a kegyelemmel. Harmadrészt,  a kegyelem ereje számunkra is akkor mutatkozik meg a maga teljességében, ha a mélységből emel fel, és nem válik olyan megszokottá, mintha nem is a kegyelem révén, hanem a saját erőnkből kerülnénk el a bűnt. Ez ugyanis könnyen elbizakodottá tehetne, és elvezethetne oda, hogy saját erőnkben bízva mint szükségtelent visszautasítsuk Isten irgalmát, elvágva ezzel azt a sajátos szeretet-kapcsolatot, ami a Teremtő Istenhez fűzi a benne bízó teremtményt (A Sátán pontosan ezt tette: ez a kárhozat állapota). Ahogy Szent Pál is írja: “De hogy a nagyszerű kinyilatkoztatás elbizakodottá ne tegyen, tövist kaptam testembe, a sátán angyalát, hogy arcul csapkodjon, és el ne bízzam magam. Háromszor kértem ezért az Urat, hogy szabadítson meg tőle, de azt felelte: ‘Elég neked az én kegyelmem. Mert az erő a gyöngeségben nyilvánul meg a maga teljességében.’ Ezért a legszívesebben a gyöngeségeimmel dicsekszem, hogy Krisztus ereje költözzön belém.” (2Kor 12,79.)]

2.) Másodszor, Szűz Mária életében semmi olyan különlegeset nem tett, amit mi magunk ne tehetnénk meg életünkben, mégis üdvözült. Mária földi életében nem végzett különleges aszketikus gyakorlatokat, nem járt körbe szegény vándorprédikátorként,  nem művelt feltűnő csodákat, és nem halt vértanúhalált. A galileai lányok és asszonyok szokásos életét élte: elvégezte a ház körüli munkákat, varrt, mosott, főzött, takarított, amikor eljött az ideje, férjhez ment és gyermeket szült, akit nagy gonddal nevelt fel. Természetesen Máriát nem úgy kell elképzelnünk, mint egy házimunkába belefeledkezett ingyencselédet, hiszen az evangéliumok is feljegyzik, milyen  figyelemmel követte a körülötte és vele történt dolgokat, megjegyezve és átelmélkedve azokat (Lk 2,19; Lk 2,51.), felismerve az emberi szükséget és azt, hogyan lehet azon segíteni (Jn 2,3-5).  Ennek ellenére Mária életét az ismeretlenségből nem különleges cselekedetei, hanemaz emeli ki, hogy ő lett – természetfeletti módon – a Megváltó anyja [ahogy maga mondja: “Íme, mostantól fogva boldognak hirdet minden nemzedék, mert nagy dolgot tett velem a Hatalmas” (Lk 1, 48-49)]. Ez számunkra is bíztató, hiszen jelzi: életállapotunktól és lehetőségeinktől függetlenül mindannyiunk előtt nyitva áll az üdvösség, ha Isten kegyelmét befogadjuk.

3.) Harmadrészt, Mária testestől való felvétele a mennybe előre jelzi a megváltott, Isten irgalmából és kegyelme által megtisztított ember sorsát.  A feltámadásba vetett hitünk alapja természetesen Jézus feltámadása (1Kor 15,12-20), aki nekünk a feltámadást megígérte, és akit Isten feltámadásával igazolt (Róm 1,4), de Jézus mégsem csak egy ember, hanem egyben az Isten Fia, aki a maga erejéből támadt fel. Szűz Mária azonban abban is hasonló hozzánk, hogy ő nem a maga erejéből érte el az üdvösséget és a feltámadást, hanem Krisztus kereszthalála és feltámadása által. Mária mennybevitele nemcsak azt mutatja meg, mi volt Isten eredeti szándéka az emberrel, ami az ember bűne miatt (Róm 6,23) nem valósulhat meg minden ember esetén (a földi élet befejezése nem a test pusztulását, hanem megdicsőülését hozza magával), hanem azt is, hogy Krisztus kereszthalála és feltámadása ismét megnyitotta számunkra ezt a lehetőséget, és ha e világ el is pusztul a bűn következtében, Isten megóvja a végső pusztulástól azokat, akik reményüket belé vetik. [Ezen felül Mária testének menybe való felvétele látványosan cáfolja a lélekvándorlással és a testetlen szellemi örökléttel kapcsolatos elképzeléseket; az ember természetéhez hozzá tartozik anyagi vetülete, így az ember megdicsőülése elképzelhetetlen testének megdicsőlése nélkül.]

Tekintsünk hát őszinte csodálattal és tisztelettel a nekünk küldött Nagy Jelre, Máriára, Jézus Anyjára, Égi Edesanyánkra, vegyünk róla példát mindennapi kötelességeink és feladataink lelkiismeretes teljesítéséhez, és vessük reményünket a hűséges és irgalmas Istenbe, aki elég hatalmas ahhoz, hogy az embert kegyelmével megtiszítsa és megdicsőítse!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: