Oly’ nehéz a választás! V. – Jobbak a rosszfiúk?

ötletMottó:Az Isten fiai látták, hogy az emberek lányai szépek.
Feleségül vették mindazokat, akik tetszettek nekik.” (Ter 6,2)

Néhány hónapja találkoztam egy ismerősömmel, akivel sok mindenről beszélgettünk, többek között a párválasztási dilemmáiról is. E beszélgetés során vetődött fel a kérdés, hogy miért is vonzóbb sokszor egy szolid nő számára a tudottan romlott férfi egy megbízható férfinél. Akkor nem tudtam igazán mit mondani róla, de azóta sokat gondolkoztam rajta, és azt hiszem, némiképp tisztult a kép …

Azon általában nem lepődünk meg, ha egy finoman szólva laza erkölcsű nő vonzódik egy hóhányóhoz, hiszen zsák a foltját megtalálja. Annál inkább meg szoktunk döbbeni, amikor egy rendes, szolid lány választ egy igazi ragadozó férfit. Sokan gyors és látszólag egyszerű választ kínálnak: vagy azt mondják, hogy az igazi férfi a csapodár, és a nő szolidsága csak máz, amely alól ilyenkor kibukkan az igazi nő, aki válaszol az igazi férfi hívására; más inkább arról beszél, hogy a szerelem vak, megint mások szerint a nő kihívást érez abban, hogy a rossz férfit megjavítsa. Mindegyikben lehet valami igazság, de szerintem itt nem erről van szó valójában.

Azt már említettem, hogy a hűtlenség nem a vonzalomról, hanem a kihagyhatatlan alkalomról szól: aki hűtlenkedik, nem pusztán azért teszi, mert vonzónak tartja a csábítót, hanem inkább azért, mert kihagyhatatlan alkalomnak tartja, hogy együtt legyen vele (bosszúból, nőisége/férfiassága bizonyítására stb.). Nem hiszem, hogy a “vagány” férfi választása pusztán arról szólna, hogy a szolid nő jelmeze alatt rejtőző nőstény kéjvágya szeretne kitörni, még kevésbé hiszem azt, hogy vakon szalad a végzetébe (a szolidság és a naivitás nem azonos!), és igen gyakran tudatában van annak is, hogy ezt a férfit nem tudja megváltoztatni, sőt akárhányszor nem is akarja, inkább hasonulna hozzá. De miért?

Azt hiszem egyszerűen arról van szó, hogy a csapodár, bohém vagy nevezzük akárhogy férfi élete érdekesnek tűnik, és a szolid nő a saját élete egyhangúságából menekül hozzá, azt remélve, hogy mellette az ő élete is érdekesebb lesz. Ebből a szempontból a szolid nő helyzete azért veszélyesebb, mert az életében alapvetően rend van, ezért hajlamos azt gondolni, hogy az élete egyhangúsága e rend következménye. A valóság ezzel szemben az, hogy a csapodár férfi élete éppolyan unalmas, mint a rendszerető nőé, csak még ráadásul veszélyes is.

Arról van szó, hogy az ember egy idő után mindig egyhangúnak érzi az életét, függetlenül attól, hogy külső szemlélő számára esetleg hallatlanul izgalmas életet él. Ez nem véletlenül van így: az idegrendszer nem képes állandó feszültségben élni, ezért védekezésként egy idő után megemeli az ingerküszöböt, vagyis a hétköznapjainkban leggyakoribb ingerekre kevésbé reagálunk. Ezt érzékelik egyébként a szerelmesek is, amikor összeházasodva egy idő után már nem érzik annyira a másik közelségének az örömét. Nem az érzelmeik változtak meg, csak az idegrendszerük szűri az ingereket, nehogy megbolonduljanak az állandó extatikus állapottól.

Erre az “elszürkülésre” különböző válaszokat adhat az ember, de az ingerek folyamatos növelése nem jó eszköz, mert vagy leköveti az idegrendszer, és annyira megemeli az ingerküszöböt, hogy az ember minden örömre érzéketlenné válik, vagy ha ez nem sikerül, az idegrendszer összeomlik. A másik megoldás, ha az alap ingerszintet nem bántjuk, de alkalmanként kicsit ráerősítünk. Ha például a férj egy este virágot visz haza a feleségének csak úgy, vagy a születésnapján elviszi étterembe, ez elég nagyot szól, de mivel egy-egy alkalomról van szó, nem váltja ki az idegrendszer védekezését.

Tévedés tehát azt hinni, hogy a rendszeres, “kötött” életmód az elszürkülés oka, és a rendszertelen “szabad” élet érdekesebb. Sőt bizonyos mértékig éppen az ellenkezője igaz: a rendszertelen élet mindig nagyobb igénybevételt jelent az idegrendszernek, hiszen a váratlan eseményekre is állandóan felkészülten kell állnia, ezért az idegrendszer épsége csak az ingerek még erősebb szűrésével óvható meg, így a rendszertelen élet közép- és hosszabb távon jobban elszürkülhet (az ember egy idő után megcsömörlik), így aki azt választja, a biztonságérzetet feláldozza ugyan, de nem lesz érdekesebb élete. Lehet tehát, hogy egy szelíd, megbízható férfi mellett egyhangúbbnak tűnik az élet, mert nem annyira mozgalmas, nincsen állandó utazás, szemkápráztató ékszerek, mindig éppen divatos ruhák, méregdrága sportkocsik, luxusvillák és napi rendszerességű partizás, de az ilyen férfi rendszeres éltevitelében fel-felbukkanó apró figyelmességek mégis jóval romantikusabbnak hatnak a partnerük szemében.

Szóval lányok, az életetek nem a kalados életű társtól lesz érdekes, hanem attól, hogy a férfi megbízhatóan, de mégis találékonyan szeret …

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: