Apokalipszis beavatottaknak II. – Hétpecsétes titok

seven_sealsMottó:Ki méltó rá, hogy kibontsa a tekercset,
feltörje pecsétjeit?” (Jel 5,2)

Előző bejegyzésben azt igyekeztem kissé megvilágítani, miért gondolom, hogy a Christiane-blog egyik bejegyzésében (Globális változások: valóban megkezdődött a hét pecsét feltörése?) a szerző rossz nyomon jár, amikor a pecsétek feltörését a mai korra értelmezi. Ma azonban kissé rehabilitálom, hiszen látni fogjuk, hogy a pecsétek feltörése folyamatban van – mintegy kétezer éve.

A Jelenések Könyv hét levéllel kezdődik, amelyet a címzett egyházak kapnak, és amelyek Krisztus személyes üzenetét tolmácsolja számukra. Ez a rész (1-3. fejezet) nyilvánvalóan a jelenre vonatkozik, ezért sokan le is választják a könyv többi részéről, de ez a gondolat a könyv üzenetének félreértését tükrözi. Ez a hét levél ugyanis hét ígérettel fejeződik be, amit Jézus bátorításul tesz az üldözött közösségeknek: “A győztesnek az élet fájáról adok enni, amely az Isten paradicsomában van.” (Jel 2,7); “A győztesen nem vesz erőt a második halál.” (Jel 2,11); “A győztesnek rejtett mannát adok és egy fehér követ. A kövön új név van, amelyet senki más nem ért, csak aki megkapja.” (Jel 2,17); “A győztesnek, aki mindvégig kitart tetteimben, hatalmat adok a népek fölött. Vaspálcával fogja kormányozni, és mint cserépedényeket, összetöri őket. Ezt a hatalmat Atyámtól kaptam. És neki adom a hajnalcsillagot.” (Jel 2,26-28); “A győztest fehér ruhába öltöztetik. Nevét nem törlöm ki az élet könyvéből, hanem megvallom majd Atyám és angyalai előtt.” (Jel 3,5); “A győztest oszloppá teszem Istenem templomában, és többé nem kerül ki onnan. Ráírom Istenem nevét és Istenem városának nevét, az új Jeruzsálemét, amely Istenemtől száll alá az égből, és az én új nevemet.” (Jel 3,13); “A győztest magam mellé ültetem a trónra, ahogy én is győztem, és együtt ülök Atyámmal a trónon.” (Jel 3,21). Ezeknek az ígéreteknek a jelentését csak az ezt követő látomásból lehet igazán megérteni, ráadásul e rész végén találhatók az első kulcsmondatok, amelyek választ adnak a keresztény közösségek kétségeire: “Akiket szeretek, azokat korholom és fenyítem. Buzdulj fel, és térj meg! Nézd, az ajtóban állok és kopogok. Aki meghallja szavam, és ajtót nyit, bemegyek hozzá, vele eszem, ő meg velem.” (Jel 3,19-20)

A hét üzenetet követően a látnok az Isten dicsőségét szemlélni (Jel 4), majd meglátja a “hétpecsétes könyvet”. Ez a könyv az Istennek a világra vonatkozó terveit tartalmazza, amelynek tartalmát a teremtmények a maguk erejéből nem tudnak megismerni (“senki sem tudta, sem a mennyben, sem a földön, sem a föld alatt kibontani és elolvasni a tekercset.” Jel 5,3), “Hiszen az én gondolataim nem a ti gondolataitok, és az én útjaim nem a ti útjaitok – mondja az Úr. Igen, amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én útjaim a ti útjaitoknál, az én gondolataim – a ti gondolataitoknál.” (Iz 55,8-9). Valójában ez a címzett keresztény közösségek alapvető problémája is, ami miatt elkeserednek; ezt fejezi ki, hogy a látnok emiatt sírva fakad (Jel 5,4).  Krisztus kereszthalála és feltámadása azonban fényt derít erre a tervre (“Íme, győzött az oroszlán Júda törzséből, Dávid sarja. Ő majd kinyitja a könyvet, feltöri hét pecsétjét.” Jel 5,6),  – valójában az által, hogy beteljesíti azt.

A hét pecsét feltörése tehát nem az isteni büntetés vagy a közeledő világvége jele, hanem olyan jelek összessége, amelyek Isten tervének nyilvánvalóvá válását kísérik: a fehér lovas valószínűleg Krisztus, “diadalmasan kivonult, hogy győzelmet arasson” (Jel 6,2), de nyomában megjelenik a békétlenség (Jel 6,3-4), a drágaság (Jel 6,5-6) és a pusztítás (Jel 6,7-8) három lovasa, majd a vértanúk panasza hangzik el, akik kimondják, ami az akkori keresztény közösségek fő kérdése: „Urunk, te szent és igaz, meddig vársz még az ítélettel? Mikor állsz bosszút a vérünkért a föld lakóin?” (Jel 6,9-11), ezt természeti csapások követik, amely rettegéssel töltik el az emberiséget (Jel 6,12-17); ez utóbbi kép egybecseng Jézus apokaliptikus beszédével (Lk 21,25-28).

Mielőtt bármiféle büntetésre kerülne sor, Isten angyalaival megjelölteti a szolgáit (Jel 7,1-8). Ez emlékeztet az izraeliták házainak megjelölésére a kivonulás éjszakáján (Kiv 12,13) és Ezekiel látomására a maradék kiválasztásáról (Ez 9,4-6); mindkettőnek az a célja, hogy a büntető ítélet alól mentesítse azokat, akik Istenhez tartoznak. A látnok a megjelölt izraeliták tömege mellett (ők Izrael szent maradéka) egy megszámlálhatatlanul nagy sereget is lát “minden nemzetből, törzsből, népből és nyelvből … fehér ruhába öltözve, kezükben pálmaág”, ők a pogányságból megtért, üldözött keresztények akik “a nagy szorongatásból jöttek … ruhájukat fehérre mosták a Bárány vérében. .Ezért állnak Isten trónja előtt, s éjjel-nappal szolgálnak neki a templomában. A trónon ülő közöttük lakozik. .Nem éheznek és nem szomjaznak többé, a nap nem égeti őket, sem másfajta hőség, .mert a Bárány, aki a trón közepén áll, legelteti, és élő vizek forrásához tereli őket, az Isten pedig letöröl a szemükről minden könnyet.” (Jel 7,9-17) A hitvallók jutalma: Isten közvetlen közelsége, az örök élet és az örök vigasztalás. Az utolsó jel az égi csend: Isten látszólag hallgat, mielőtt cselekszik (Jel 8,1).

A hét pecsét feltörésének képe arra tanít, hogy bár a világban nemcsak a jó, de a rossz is jelen van, ez nem cáfolja azt, hogy Istennek terve van a világgal, sőt a jó és a rossz megtapasztalása révén ismerhetjük fel Isten tervének kibontakozását az életünkben, aki számon tart minket és a magáénak ismer el, és ezzel már most különbséget tesz az igazak és a gonoszak között – még ha ez ma még nem is nyilvánvaló.

(Folytatása következik!)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: