Különös ismertetőjegye …

azonosításMottó:A szeretetét arról ismerjük fel, hogy ő életét adta értünk.
Nekünk is kötelességünk életünket adni testvéreinkért.” (1Jn3,16)

Minden Húsvét után elhangzanak a vasárnapi szentmiséken azok a szentírási részek, amelyek Jézus halálából való feltámadását követő megjelenéseiről tudósítanak, így évről-évre hallhatjuk Tamás apostol történetét is. Korábban már írtam arról, hogy  sokszor félreértjük az apostolok reakcióját, és erkölcsi kérdésként kezeljük természetes kétkedésüket. Legutóbb azonban a szöveg egy kis részlete felkeltette a figyelmemet, és ezt most szeretném megosztani hűséges Olvasóimmal, mert megadja mélyebb értelmét annak a jelnek, amelyről Tamás fel akarja ismerni Jézust.

Valójában az, ami megragadta a figyelmemet, az első jelenéshez kötődő apró megjegyzés: “Belépett, megállt középen és köszöntötte őket: ‘Békesség nektek!’ E szavakkal megmutatta nekik kezét és oldalát.” (Jn 20,19-20) Nem arról van tehát pusztán szó, hogy Tamás tudni akarta, vajon nem egy hasonmás járatja-e a bolondját a többi apostollal, ezért keresi rajta a kínszenvedés nyomait, hanem arról, hogy Jézus maga választja ismertetőjegyül ezeket.

Azt, hogy a feltámadott Jézus különös ismertetőjegyének kínhalálának látható jelei (kéz-, láb- és oldalsebe) tekintendők, a Jelenések könyve is megerősíti, amikor így ír: “Most azt láttam, hogy a trón és a négy élőlény és a huszonnégy vén között ott áll a Bárány, mintha leölték volna.” (Jel 5,6) János apostol számára Krisztus sebei és dicsősége nemhogy összeférhetetlenek, hanem éppúgy összetartoznak, mint a kereszthalál és a feltámadás Jézus tanításában.

Nem pusztán arról van szó azonban, hogy Jézusnak meg kellett halnia ahhoz, hogy feltámadjon, így a sebei a halála valóságára utalnak, ami a feltámadás valóságát is bizonyítja, nem is csak arról, hogy a meghalt és feltámadt Krisztus azonos, hanem sokkal többről, és ehhez is János apostol írásaiban találjuk meg a kulcsot. Búcsúbeszédében ugyanis Jézus ezt mondja a tanítványoknak: “Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket. Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért. Ha megteszitek, amit parancsolok nektek, a barátaim vagytok.” (Jn 15,12-14) Jézus sebei tehát arra utalnak, hogy ő az, aki annyira szerette őket, hogy életét adta értük, vagyis akinél senki sem szereti jobban őket.

De nem pusztán az ember-Jézus szeretetéről tanúskodnak ezek a sebek, hanem sokkal többről: az Isten szeretetéről, ahogy Jézus Nikodémusnak mondja: “úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen. Nem azért küldte el Isten a Fiát a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvösséget szerezzen a világnak” (Jn 3,16-17). Ugyanerre utal János apostol levelében is, amikor ezt írja: “Isten szeretete abban nyilvánul meg bennünk, hogy Isten elküldte a világba egyszülött Fiát, hogy általa éljünk. A szeretet nem abban áll, hogy mi szeretjük Istent, hanem hogy Ő szeret minket, és elküldte a Fiát bűneinkért engesztelésül. Szeretteim, ha Isten így szeretett minket, nekünk is szeretnünk kell egymást” (1Jn 4,9-11).

Jézus azért viseli feltámadása után is sebeit, hogy felismerjük: Ő az, akinél senki sem szeret minket jobban. Ez a Húsvét igazi üzenete: az, hogy Isten mindenkinél jobban szeret minket. Ez Isten válasza arra a hazugságra, amit a Hazugság Atyja sugdos a fülünkbe: tudniillik, hogy Isten irigységből tilt el minket parancsaival a bűntől, ami számunkra biztosítaná az isteni létet (v. ö.: Ter 3,4-5). Ezzel szemben Jézus kereszthalála és feltámadása a bizonyítéka annak, hogy Isten minden bűnünk ellenére is mindenkinél jobban szeret minket, és az emberi természetet megdicsőítve az Ő létmódjából való részesedést és örök barátságát (tehát az üdvösséget) kínálja fel nekünk, ha elfogadjuk. De tegyük fel a kérdést: miként tudjuk ezt az ajándékot méltón fogadni?

Ha Isten így szeret minket, nekünk is szeretnünk kell egymást …

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: