Testvérek között is …

Márta és MáriaMottó:Ki sokat markol, keveset fog.

Az előző vasárnap Mária és Márta történetét (Lk 10,38-42) adta elénk az Evangéliumban az Egyház. Fontos történet, kár, hogy a szentbeszédek alapvetően téves nyomon szokták értelmezni, mert a két nővér alakját allegóriaként fogják fel, és a tevékeny és szemlélődő életmód szembeállítását látják bele a történetbe. Pedig a történet nem erről szól, hanem egy ennél sokkal fontosabb figyelmeztetést tartalmaz számunkra, keresztényeknek.

Ha meg akarjuk érteni ezt a történetet, akkor nagyon oda kell figyelnünk arra, mit is ír Lukács. „Útjukon betértek egy faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta házába. Ennek volt egy húga, Mária. Ez odaült az Úr lábához, és hallgatta a szavait. Márta meg sürgött-forgott, végezte a háziasszonyi teendőket. Egyszer csak megállt: ’Uram! – méltatlankodott – nem törődsz vele, hogy húgom elnézi, hogy egyedül szolgáljalak ki?! Szólj neki, hogy segítsen nekem!’ …” (Lk 10,38-40)

Az alaphelyzet megértéséhez figyelembe kell vennünk azt, hogy Lukács az irgalmas szamaritánusról szóló példabeszéd után hozza ezt a történetet, továbbá azt, amit János mond e családról: „Betániában, Máriának és nővérének falujában volt egy beteg, Lázár. Jézus szerette Mártát, nővérét (Máriát) és Lázárt.” (Jn 11,1-5) Jézus tehát útban Jeruzsálembe megszállt a közeli Betániában; Márta (valószínűleg a legidősebb testvér) fogadja be, és gondoskodik az ellátásáról. Márta tehát a történet elején úgy tűnik fel, mint az irgalmas szamaritánus követője: jót tesz Jézussal, a család barátjával.

Ami viszont ezután történik, már egyáltalán nem követésre méltó: Márta ugyanis rátámad a vendégre, amiért az eltűri, hogy egyedül szolgálja ki. Értsük jól: nem Máriának szól, hogy „gyere és segíts”, nem tapintatosan félrehívja a húgát, és kiosztja a neki szánt feladatokat, hanem egyenesen a vendégre támad rá, amiért az nem intézkedik az ő érdekében (amire egyébként semmi joga sincs …). Márta tehát sürög, forog, s közben gyűlik benne a harag és feszültség, amit aztán Jézusra önt ki.

De miért e harag és feszültség? Talán irigyli húgát, aki ott ül Jézus lábainál? Szívesebben hallgatná Jézust, minthogy a háztartással bíbelődjék?  Azt hiszem, nem egyszerűen erről van szó, miként az Jézus szavaiból is kitűnik: „Márta, Márta, sok mindenre gondod van, és sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges.” (Lk 10,41-42) Márta a sok teendő között elfelejti azt, hogy mindez azért van, hogy Jézus, a család barátja jól érezze magát. Kezdeti lelkesedése és nagylelkűsége helyét, amivel Jézust befogadta házába, átvette a vendég ellátásával kapcsolatos feladatok elvégzéséért érzett aggodalom, a háztartási gondok felülkerekedtek a lényegen: azon, hogy a vendégnek szerezzen örömet, és e helyett kellemetlen perceket szerez neki azzal, hogy rátámad, és érezteti, milyen gondot jelent a kiszolgálása.

A két testvér magatartásában valójában nem az a különbség, hogy az egyik tevékenykedik, a másik pedig figyel, hanem az, hogy Márta a nagy sürgés-forgásban szem elől téveszti a célt; azt, hogy Jézusnak örömet szerezzen. Nem egy olyan háziasszony van, aki sürgés-forgás közben is figyel a vendégre, és bele-belekapcsolódik a beszélgetésbe; Lázár pedig aligha lakott olyan palotában, ahol a konyha és a lakószoba távolsága miatt Márta nem tudta volna ezt megtenni (maga a szöveg is arra utal, hogy ott, előttük tett-vett). Ezzel szemben Mária leül a vendég mellé, és hallgatja, amit mond; ő is cselekszik tehát: foglalkozik a vendéggel, a család kedves barátjával.

Innen érthető meg Jézus mondatának („Mária a jobbik részt választotta, nem is veszik el tőle soha.”) valódi értelme. Márta hibája, hogy nem tud különbséget tenni a fontos és a lényegtelen feladatok között, ezért a lényegtelen feladatok elvégzésére pazarolt túlzott figyelem és erőfeszítés miatt már nem jut ereje a fontos feladatok ellátására. Mária ezzel szemben felismeri, mi az adott helyzetben lényeges elvégzendő feladat, és csak azzal törődik; ez a lényeglátása pedig megóvja attól, hogy a lényegtelen feladatok miatt ne jusson ereje és ideje a fontos feladatok ellátására (ezért nem veszíti el a „jobbik részt”).

Számunkra, keresztények számára tehát ez a történet figyelmeztetés: meg kell tudnunk különböztetni az adott helyzetben lényeges, feltétlenül teljesítendő feladatot a lényegtelenektől, és adott esetben bele kell nyugodnunk, hogy nem minden feladatot tudunk tökéletesen megoldani. Mindig az adott helyzetben legfontosabb feladatra kell összpontosítanunk, mert csak így tudjuk biztosítani, hogy fáradozásunk nem vész kárba. Hiszen mit ér a fantasztikus ebéd, az ünnepi ruha, ha feszült, rossz a hangulat, és a vendég rossz érzésekkel, megszégyenülve távozik? Mit ér a családi ház, nyaraló, kocsi, vastag bankszámla, ha közben tönkremegy a házasság, szétesik a család, amiért elkezdtünk dolgozni?

Mária és Márta története tehát mintegy kiegészíti az irgalmas szamaritánus történetét: készen kell állnunk arra, hogy bárkinek segítséget nyújtsunk, aki arra komolyan rászorul, de e közben okosan felmérve erőinket csak annyit szabad vállalnunk, amit el is tudunk végezni. Nem szabad haboznunk tehát a szorgalmi feladatok elhagyásával, ha ez állapotbeli kötelességeink elvégzését veszélyezteti – akkor sem, ha e miatt esetleg mások megszólnak, vagy szemrehányást tesznek nekünk. A világban rengeteg megoldandó feladat van, nem a mi hibánk, hogy nem tudjuk mindet megoldani; s nemcsak a bolhából nem szabad elefántot csinálnunk, de a kezdetben könnyűnek ígérkező feladatokat is vissza lehet adni, ha már aránytalan terhet jelentenek, veszélyeztetve a valóban fontos dolgokat. Csak így tölthetjük be azt a szerepet, amit Isten szánt nekünk tervében.

Szóval szabadon, nagylelkűen, de ésszel kell szeretni …

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: